Motivatiebrief Onderwijsassistent voorbeelden - JobsKing (2023)

Op zoek naar inspiratie voor een indrukwekkende motivatiebrief? Wij hebben hier voor jou vier voorbeeldbrieven, geschreven door experts en gebaseerd op actuele vacatures voor onderwijsassistent. Het opstellen van een overtuigende motivatiebrief kan soms lastig zijn, maar met deze voorbeelden krijg je een duidelijk beeld van wat werkgevers graag willen zien. Het beste nieuws? Deze brieven zijn helemaal gratis te gebruiken!

Pas onze voorbeeldbrieven aan naar jouw persoonlijke situatie en maak indruk op potentiële werkgevers. Om je nog verder op weg te helpen, raden we je aan om ons uitgebreide artikel ‘De complete motivatiebrief gids voor het onderwijs’ te lezen. Hierin vind je waardevolle tips, inzichten en handvatten om jouw motivatiebrief nog sterker en overtuigender te maken. Ook kun je onze algemene gids voor het schrijven van een motivatiebrief erbij pakken, bordenvol met tips! Veel succes met het schrijven van jouw perfecte motivatiebrief!

Downloadbare voorbeeldmotivatiebrieven in het onderwijs:

Directeur Basisschool, Docent, Leerkracht Basisonderwijs, Onderwijsassistent
Docent Aardrijkskunde, Docent Beeldende Vorming, Docent ICT, Docent Natuurkunde, Docent Techniek, Docent Wiskunde
Docent Duits, Docent Engels, Docent Frans, Docent Nederlands
Pedagogisch Medewerker Kinderopvang, Psychodiagnostisch Medewerker

Voorbeeld motivatiebrief – Sollicitatie onderwijsassistent kinderopvang

[Je eigen naam]
[Je eigen adres]
[Je eigen postcode en woonplaats]
[Je eigen e-mailadres]
[Je eigen telefoonnummer]

StudyWorks T.a.v. Afdeling Personeelszaken
[Adres bedrijf]
[Postcode en plaats bedrijf]
[E-mailadres bedrijf]

[Plaats], [Datum]

Betreft: Sollicitatie onderwijsassistent kinderopvang

Geachte heer/mevrouw,

Na het lezen van de vacature voor onderwijsassistent in de kinderopvang op [website vacature], ben ik zeer enthousiast geworden om te solliciteren. Met mijn achtergrond in [naam relevante opleiding], en mijn passie voor het werken met kinderen, ben ik ervan overtuigd dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan uw organisatie.

Wat mij aantrekt aan deze functie bij StudyWorks, is de variatie die het werk biedt en de mogelijkheid om ervaring op te doen bij verschillende kinderopvangorganisaties. Daarnaast spreekt het salaris van €3.132 (o.b.v. 40-urige werkweek) en de aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals de reiskostenvergoeding en de bonusregeling, mij zeer aan.

Ik heb tijdens mijn studie [naam relevante opleiding] diverse pedagogische en didactische vaardigheden ontwikkeld. Hierdoor ben ik in staat om creatieve en educatieve activiteiten te organiseren, afgestemd op de behoeften en interesses van de kinderen. Verder beschik ik over een positieve en enthousiaste houding, waarmee ik een prettige sfeer kan creëren en mijn energie kan overbrengen op zowel de kinderen als mijn collega’s. Mijn gevoel voor humor en flexibele instelling zorgen ervoor dat ik van elke dag een feest kan maken voor de kinderen.

Ik woon in [woonplaats], wat goed bereikbaar is vanuit diverse locaties zoals Tilburg, Breda en Oosterhout. Dit maakt het voor mij mogelijk om bij verschillende kinderopvangorganisaties aan de slag te gaan en zo mijn kennis en ervaring verder uit te breiden.

Graag zou ik mijn motivatie en enthousiasme verder toelichten in een persoonlijk gesprek. In de bijlage vindt u mijn curriculum vitae. Ik kijk uit naar uw reactie en de mogelijkheid om mijn bijdrage aan StudyWorks te bespreken.

Met vriendelijke groet,

[Je eigen naam]

Bijlage: Curriculum vitae

Voorbeeld motivatiebrief – Sollicitatie onderwijsassistent scholengemeenschap meerdere locaties

[Je eigen naam]
[Je eigen adres]
[Je eigen postcode en woonplaats]
[Je eigen e-mailadres]
[Je eigen telefoonnummer]

Driessen T.a.v. Coroline Poots en Linda Vanlee
[Adres bedrijf]
[Postcode en plaats bedrijf]

[Plaats], [Datum]

Betreft: Sollicitatie onderwijsassistent basisscholen Eindhoven

Geachte mevrouw Poots en mevrouw Vanlee,

Met veel interesse las ik de vacature voor onderwijsassistent bij verschillende basisscholen in Eindhoven en omstreken op [website vacature]. De mogelijkheid om mij te oriënteren binnen meerdere scholen en verschillende soorten onderwijs spreekt mij enorm aan. Graag solliciteer ik naar deze functie, zodat ik mijn passie voor het begeleiden van kinderen naar een mooie toekomst kan combineren met het opdoen van diverse ervaringen.

De afwisseling in het werk als onderwijsassistent en de kans om zowel langdurige als kortdurende vervangingen te vervullen, maken deze functie bijzonder aantrekkelijk voor mij. Ik ben ervan overtuigd dat mijn flexibiliteit en mijn vermogen om snel mijn weg te vinden in nieuwe situaties, mij tot een geschikte kandidaat maken voor deze rol.

Tijdens mijn opleiding tot onderwijsassistent heb ik mij ontwikkeld op het gebied van didactiek, organisatie en pedagogiek. Mijn sterke communicatieve vaardigheden stellen mij in staat om effectief samen te werken met collega’s en een goede band op te bouwen met de leerlingen. Ik ben een uitdaging niet uit de weg en ben zeer gemotiveerd om bij te dragen aan kwalitatief goed onderwijs.

Ik ben enthousiast over de voorwaarden die Driessen biedt, zoals een marktconform salaris, reiskostenvergoeding, vakantiedagen conform CAO PO, en de mogelijkheid om deel te nemen aan opleidingen en workshops. Ook de maandelijkse korting op een sportabonnement via Bedrijfsfitness Nederland is een mooie aanvulling.

Graag licht ik mijn motivatie en kwalificaties verder toe in een persoonlijk gesprek. In de bijlage vindt u mijn curriculum vitae. Ik kijk uit naar uw reactie en de kans om bij te dragen aan goed onderwijs in Eindhoven en omstreken.

Met vriendelijke groet,

[Je eigen naam]

Bijlage: Curriculum vitae

👇 De voorbeeld motivatiebrieven gaan verder onder dit blok

Bekijk ook eens de voorbeeld brieven voor deze relevante beroepen:
Kinderopvang, Kinderopvang BBL, Onderwijsassistent, Pedagogisch medewerker kinderopvang

Voorbeeld motivatiebrief – Sollicitatie Combifunctie onderwijsassistent/ pedagogisch medewerker

[Je eigen naam]
[Je eigen adres]
[Je eigen postcode en woonplaats]
[Je eigen e-mailadres]
[Je eigen telefoonnummer]

Kober T.a.v. Caroline van Toon – Bont
[Adres bedrijf]
[Postcode en plaats bedrijf]
[Email bedrijf]

[Plaats], [Datum]

Betreft: Sollicitatie combifunctie onderwijsassistent/pedagogisch medewerker

Geachte mevrouw Van Toon – Bont,

Met enthousiasme las ik de vacature voor de combifunctie onderwijsassistent/pedagogisch medewerker bij Kober op [website vacature]. De afwisseling in werkzaamheden en de mogelijkheid om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen spreken mij enorm aan. Graag vertel ik u meer over een persoonlijke ervaring en mijn motivatie om bij Kober aan de slag te gaan.

Tijdens mijn werk als onderwijsassistent op [naam school], kwam ik in aanraking met een leerling die moeite had met het bijhouden van de lesstof. Ik heb toen de STAR-methode toegepast:

Situatie: Een leerling uit groep 4 had moeite met lezen en raakte hierdoor gefrustreerd en gedemotiveerd. Taak: Mijn taak was om de leerling te begeleiden en te ondersteunen bij het verbeteren van zijn leesvaardigheid. Actie: Ik heb een persoonlijk leesplan opgesteld en extra tijd besteed aan één-op-één begeleiding, waarbij ik de leerling aanmoedigde en gerichte feedback gaf. Resultaat: De leerling boekte vooruitgang, kreeg meer zelfvertrouwen en plezier in lezen. Dit had een positieve invloed op zijn algehele leerervaring.

Deze ervaring heeft mij geleerd hoe waardevol het is om kinderen individueel te begeleiden en bij te dragen aan hun groei. Ik geloof dat ik met mijn pedagogische vaardigheden en passie voor het vak een positieve bijdrage kan leveren bij Kober.

Ik beschik over een relevant diploma voor zowel onderwijsassistent als kinderopvang en communiceer makkelijk met kinderen en ouders. De professionele organisatie en ontwikkelingsmogelijkheden bij Kober passen bij mijn ambities.

Graag licht ik mijn motivatie en ervaring verder toe in een persoonlijk gesprek. In de bijlage vindt u mijn curriculum vitae. Alvast bedankt voor uw aandacht en ik kijk uit naar uw reactie.

Met vriendelijke groet,

[Je eigen naam]

Bijlage: Curriculum vitae

Voorbeeld motivatiebrief – Sollicitatie Onderwijsassistent commercie

[Je eigen adres]
[Je eigen postcode en woonplaats]
[Je eigen e-mailadres]
[Je eigen telefoonnummer]

De Rooi Pannen T.a.v. Bob Jansen
[Adres bedrijf]
[Postcode en plaats bedrijf]
[Email bedrijf]

[Plaats], [Datum]

Betreft: Sollicitatie Onderwijsassistent Commercie

Geachte heer Jansen,

Met veel enthousiasme las ik de vacature voor Onderwijsassistent Commercie bij De Rooi Pannen in Tilburg. Als gedreven professional met ervaring in de commerciële sector én een passie voor onderwijs, ben ik ervan overtuigd dat ik de ideale kandidaat ben om uw studenten te begeleiden en motiveren. Graag licht ik mijn motivatie en relevante ervaring verder toe in deze brief.

In mijn huidige functie als accountmanager bij een groothandel heb ik veel ervaring opgedaan in de wereld van sales, klantcontact en het werken met targets. Ik heb geleerd om snel te schakelen tussen verschillende klanten en situaties en kan goed omgaan met druk. Door mijn werkervaring ben ik bekend met het belang van effectieve communicatie en het opbouwen van duurzame relaties met klanten en collega’s.

Mijn passie voor onderwijs werd aangewakkerd tijdens mijn vrijwilligerswerk bij een lokale school, waar ik leerlingen begeleidde bij hun studie en het ontwikkelen van essentiële vaardigheden. Ik merkte dat ik het enorm waardevol vond om bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van jongeren. Dit is de reden waarom ik de overstap naar het onderwijs wil maken en een diploma onderwijsassistent wil behalen.

Bij De Rooi Pannen zie ik een unieke kans om mijn commerciële expertise en passie voor onderwijs te combineren. Ik geloof dat ik met mijn achtergrond een waardevolle bijdrage kan leveren aan het begeleiden en motiveren van studenten in het onderwijswinkelcentrum. Ik ben flexibel en kan me goed aanpassen aan de verschillende niveaus en behoeften van studenten. Bovendien ben ik in staat om kansen te zien voor hun groei en ontwikkeling, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.

De mogelijkheid om deel uit te maken van het team bij De Rooi Pannen en samen met collega’s te werken aan het creëren van een inspirerende en stimulerende leeromgeving voor studenten spreekt mij enorm aan. Ik ben ervan overtuigd dat ik met mijn commerciële ervaring, communicatieve vaardigheden en passie voor onderwijs een positieve impact kan maken op het onderwijswinkelcentrum en de studenten.

Graag zou ik in een persoonlijk gesprek mijn motivatie en enthousiasme verder toelichten. Ik kijk uit naar uw uitnodiging en dank u voor uw tijd en overweging.

Met vriendelijke groet,

[Naam]

FAQs

Hoe begin je met een motivatiebrief? ›

Start je motivatiebrief met een verwijzing naar je netwerk. Grijp in je eerste zin terug op een eerder contact. Benadruk jouw kennis en vaardigheden meteen in het begin van je motivatiebrief. Toon jouw affiniteit met de organisatie in de eerste zin van je brief.

Hoe kan ik een motivatiebrief schrijven? ›

met deze 9 tips schrijf jij een goede motivatiebrief
 1. bereid je voor: inlezen in het bedrijf.
 2. begin met een sterke openingszin.
 3. laat je motivatie aansluiten op de vacature.
 4. noem ervaringen die relevant zijn voor de baan.
 5. laat jezelf zien.
 6. doe alsof je de baan al hebt.
 7. maak de brief niet te lang.
 8. geen spelfouten.

Hoe schrijf ik een enthousiaste sollicitatiebrief? ›

De juiste manier om enthousiasme voor een baan te laten zien in je sollicitatiebrief
 1. Geef aan waarom je zo enthousiast bent. ...
 2. Maak duidelijk wat je kunt bijdragen aan een bedrijf. ...
 3. Beschrijf het verschil tussen jou en anderen. ...
 4. Gebruik een verhaal om je enthousiasme vorm te geven.
Aug 4, 2020

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief onderwijs? ›

De brief mag kort en bondig zijn. Richt je brief, als het even kan, aan een concreet persoon. Dus geen “Geachte heer, mevrouw,” Geef je affiniteit met de school aan en laat je enthousiasme blijken. Voorkom loze kreten in je brief, zoals dat het kind centraal moet staan of “Ik heb veel ervaring”.

Hoe introduceer je jezelf in een motivatiebrief? ›

Hoe stel je jezelf voor in een sollicitatiebrief? Vertel wat je naam is en hoe oud je bent. Vertel vervolgens kort iets over wie je bent, wat je gestudeerd hebt en wat je passies en hobby's zijn. Als je werkervaring hebt opgedaan tijdens je studie, is het goed om hier kort over te vertellen.

Wat is een goede motivatie? ›

De kern van een goede motivatiebrief

Je vertelt over je interesses, wat je kunt bijdragen aan het bedrijf en hoe je collega's, familieleden of vrienden je bijvoorbeeld omschrijven. De focus van deze brief is tweeledig: je vertelt wie je bent, maar ook waarom jij zo goed past bij het bedrijf.

Wat is een korte motivatie? ›

Een korte motivatiebrief bestaat slechts uit 150-300 woorden. Het is een soort samenvatting van een lange motivatiebrief en vertelt in een vogelvlucht je motivatie voor een baan.

Wat motiveert mij in mijn werk voorbeeld? ›

Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.

Hoe verwoord je je motivatie? ›

Motivatie en ambitie overbrengen
 • Toon je enthousiasme. Je moet je zien te onderscheiden van andere kandidaten. ...
 • Wees persoonlijk. Schrijf of vertel wat je werkelijk beweegt. ...
 • Geloofwaardig door feiten. ...
 • Leef je in het bedrijf in. ...
 • Wat zijn je ambities? ...
 • Tachtig procent is ook genoeg.

Hoe schrijf je een originele motivatiebrief? ›

Een voorbeeld van een goede motivatiebrief
 1. Onderwerp: geef duidelijk aan op welke vacature je solliciteert.
 2. Aanhef: gebruik altijd een specifieke naam in plaats van 'heer/mevrouw'.
 3. Wees duidelijk wat je wilt. ...
 4. Maak duidelijk waarom je juist deze werkgever hebt gekozen.
 5. Vertel waarom deze vacature bij jou past.

Hoe schrijf je een unieke motivatiebrief? ›

Maar hoe schrijf je een unieke motivatiebrief? Het belangrijkste is dat je laat zien wie je bent én waarom je enthousiast bent over de functie waarop je solliciteert. Blijf hiervoor dichtbij jezelf. Dat klinkt makkelijker dan het is.

Wat zet je in een motivatiebrief voor school? ›

In de kern van je motivatiebrief vertel je meer informatie over jezelf en je persoonlijkheid. Hier vertel je waar je interesse voor het vak vandaan komt, waarom je zo geïnteresseerd bent in het beroep of wat je graag wil leren. Enthousiasme en nieuwsgierigheid vinden scholen belangrijk, dus benoem dat vooral.

Waarom wil je werken in het onderwijs? ›

Binnen het onderwijs is er veel ruimte voor creativiteit. Je hebt hier de mogelijkheid om zelf je dag in te delen en jouw lessen voor te bereiden. Binnen het ontwerpen van je lessen is er genoeg ruimte voor creativiteit en eigen inbreng. Je kan dan ook veel van jezelf kwijt in het werk als groepsleerkracht.

Hoe begin je een motivatiebrief zonder naam? ›

aanhef zonder naam
 1. formeel, 3 opties: Beste meneer/mevrouw, Geachte meneer/mevrouw OF Beste heer/mevrouw.
 2. informeel: Hi team [bedrijfsnaam],
 3. niet formeel, niet informeel: Hallo,

Hoe jezelf kort voorstellen? ›

Wat kun je over jezelf vertellen?
 1. Begin met jezelf voorstellen en vertel je naam en leeftijd.
 2. Vertel wat over je familie, vrienden en dagelijks leven.
 3. Geef een paar goede karaktereigenschappen.
 4. Benoem in een aantal zinnen wat jou bezighoudt en vooral waar je passie ligt.

Hoe schrijf je een motivatiebrief zonder ervaring? ›

Vertel eerlijk dat je de gevraagde ervaring niet hebt. Hou het kort en benader het positief. Je hebt misschien geen relevante werkervaring, maar je hebt wél competenties, vaardigheden en interesses die jou geschikt maken. Denk aan vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan, hobby's of een eenmalig project op je werk.

Wat moet je als antwoord geven waarom wil je hier werken? ›

Is jouw antwoord: Ik voel me op dit moment niet gelukkig meer in mijn huidige job. Ik heb geen uitdagingen meer, er is geen sfeer meer tussen de collega's en ga tegen mijn zin werken. Ik hoop dat dat hier beter is.

Waarom kies je voor deze baan? ›

Leg uit waarom je juist die vacature interessant vindt en waarom je denkt dat je goed bij het profiel past. Leg uit wat de raakvlakken zijn tussen jouw werkervaring, opleidingen en/of interesses en de genoemde elementen uit de vacature. Probeer duidelijk te maken waardoor je hart sneller gaat kloppen.

Hoe leg je je motivatie uit? ›

Motivatie tonen in een sollicitatiegesprek: 6 tips
 • De juiste match. ...
 • Laat zien dat je uitdagingen aanpakt. ...
 • Zorg voor een voorbeeld van je doorzettingsvermogen. ...
 • Ben je initiatiefrijk? ...
 • Doe onderzoek naar je potentiële werkgever. ...
 • Formuleer waar je over vijf of tien jaar wilt staan. ...
 • Houd een voorbeeld paraat van een mislukking.
Jan 19, 2015

Wat kun je invullen bij motivatie? ›

De opbouw van een korte motivatiebrief
 1. Introductie. - Aanhef (geachte of beste + naam recruiter). - Een pakkende opening van 1 à 2 zinnen.
 2. Kern. - Vertel waarom jij de ideale kandidaat bent voor de baan. - Vertel waarom je de organisatie interessant vindt.
 3. Afsluiting. - Verwijs naar je cv.

Hoe maak je een overtuigende motivatiebrief? ›

13 praktische tips voor een overtuigende motivatiebrief
 1. Opbouw motivatiebrief. Schrijven is logisch nadenken en ordenen. ...
 2. Neem de tijd voor het schrijven. ...
 3. Geef je cv en brief dezelfde naam. ...
 4. Herhaal geen informatie uit jouw cv. ...
 5. Schrijf formeel. ...
 6. Spreek de lezer persoonlijk aan. ...
 7. Schrijf direct. ...
 8. Schrijf vanuit de lezer.
Jun 30, 2021

Hoe toon je motivatie aan? ›

Dit zijn de 7 beste voor het schrijven van een sterke motivatiebrief:
 • Stel jezelf voor.
 • Vertel wat je hebt bereikt.
 • Vertel een persoonlijk verhaal.
 • Schrijf overtuigend en vol enthousiasme.
 • Vertel wie je al kent.
 • Toon ambitie.
 • Neem het initiatief.

Waarom zouden we jou moeten aannemen? ›

vraag 4: waarom moeten we jou aannemen

Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.

Wat zijn je sterke punten voorbeelden? ›

voorbeelden van sterke punten
 • (pro)actief;
 • assertief;
 • ambitieus;
 • behulpzaam;
 • creatief;
 • dapper;
 • zelfverzekerd;
 • doorzetter;

Wat zijn mijn drijfveren voorbeelden? ›

De belangrijkste drijfveren die worden onderscheiden zijn: beloning, status, macht, erkenning, onafhankelijkheid, idealen, zelfontwikkeling, creativiteit, arbeidsomstandigheden, sociale contacten, zekerheid, structuur, invloed, afwisseling en een balans tussen werk en privé.

Hoe begin je een spontane sollicitatiebrief? ›

Beste [naam contactpersoon], [Jouw persoonlijke, originele, aandachttrekkende openingszin waarin je aangeeft dat het om een open sollicitatie gaat]. Mijn naam is [jouw naam] en ik werk momenteel als [functietitel] bij [naam van je huidige werkgever]. Jullie recente LinkedIn post over [onderwerp] inspireerde mij.

Wat zet je bovenaan motivatiebrief? ›

Standaard opbouw motivatiebrief

Zet jouw naam en contactgegevens bovenaan de brief, of in de linkerhoek van de pagina. Vervolgens voeg je een witregel toe en zet je hier de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft (daarover later meer). Daarna volgt weer een witregel en voeg je de plaats en datum toe.

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Benton Quitzon

Last Updated: 27/12/2023

Views: 5891

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Benton Quitzon

Birthday: 2001-08-13

Address: 96487 Kris Cliff, Teresiafurt, WI 95201

Phone: +9418513585781

Job: Senior Designer

Hobby: Calligraphy, Rowing, Vacation, Geocaching, Web surfing, Electronics, Electronics

Introduction: My name is Msgr. Benton Quitzon, I am a comfortable, charming, thankful, happy, adventurous, handsome, precious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.