Als leraar besteed je talloze uren aan je studenten. Je stoomt ze klaar voor hun tentamens en de wereld daarbuiten. Jouw passie voor onderwijs betekent dat je geïnvesteerd bent in je klas en de kwaliteit van je gemaakte lesplannen. In het hele land en over de hele wereld zoeken werkgevers kandidaten met onderwijservaring om studenten te motiveren en rumoerige klassen onder controle te houden. Dus hoe maak je contact met deze werkgevers? Tijdens het wervingsproces kan je cv alleen zoveel toelichten. Daarom is een goed gemaakte, opvallende sollicitatiebrief essentieel. Een sterke sollicitatiebrief is de manier om jouw volgende baan te krijgen. Deze gids, samen met onze professionele voorbeeldbrief, zal:
- Het doel en de theorie achter een overtuigende sollicitatiebrief uitleggen
- In detail de essentiële elementen van een goede sollicitatiebrief beschrijven
- Je bewezen psychologische tips en trucs geven, die je in je eigen brief kan gebruiken
- Het nut laten zien van een sterke sollicitatiebrief lay-out.
De opbouw van een sollicitatiebrief voor leerkrachten inclusief voorbeelden
De meeste sollicitatiebrieven hebben dezelfde basis elementen om een kloppend verhaal te schrijven van jezelf. Een wervingsmanager of werkgever verwacht deze kernelementen:
Elevator Pitch Newsletter: carrière- en cv-tips
Om de week verzamelen onze experts de beste carrière- en cv-tips. In 15 minuten ben je weer helemaal up-to-date. Waardevolle info rechtstreeks in je inbox! (Engelstalige content)
Door je aan te melden ga je akkoord met onze Algemene voorwaarden en Privacybeleid
Houd je inbox in de gaten!
Onze nieuwsbrief komt eraan. De beste cv- & carrièretips van onze experts ontvang je nu elke 2 weken in je inbox!
- Een kopregel
- Een aanhef
- Een introductie
- Een middenstuk
- Een conclusie
- Een afsluiting
Laten we eens kijken hoe deze elementen worden samengesteld.
De kopregel van een sollicitatiebrief
De kopregel van een sollicitatiebrief lijkt misschien een formaliteit waar je zonder kunt, maar in werkelijkheid heeft de kopregel een belangrijk doel, zowel in functie als in esthetiek. Kort gezegd: In de kopregel staat duidelijk de naam en contactgegevens van een sollicitant, zodat een wervingsmanager eenvoudig contact kan opnemen. Daarnaast kan een sollicitatiebrief binnen de HR-afdeling circuleren. Het is dus belangrijk dat iedereen eenvoudig jouw contactgegevens kan achterhalen, zodat iedereen contact kan opnemen. De kopregel van een sollicitatiebrief zorgt ook voor voldoende ademruimte door genoeg witruimte te geven aan de bovenkant van de brief. Als je veel te zeggen hebt in het middenstuk van je brief, dan wil je de kopregel zo beknopt mogelijk houden. Het is in ieder geval een goed idee om in de kopregel alleen de benodigde informatie te zetten, vooral als je online solliciteert.
In het verleden, was het gebruikelijk om een postadres op te geven bij een sollicitatiebrief. Tegenwoordig kun je gewoon je naam, telefoonnummer en e-mailadres gebruiken. Voeg ook de datum, bedrijfsnaam, de naam van de manager (indien dit bekend is) en het adres toe. Als je de koptekst echt wilt beknopt wilt houden, dan kun je alleen jouw naam en contactgegevens gebruiken. Het doel van deze sectie: Het identificeren van jouw sollicitatie, het bewaken van jouw contactgegevens (binnen het handbereik van de wervingsmanager). Daarnaast creëer je hiermee een visueel aantrekkelijke sollicitatiebrief.
De aanhef van een sollicitatiebrief
Jouw aanhef bevat waarschijnlijk minder dan vijf woorden, maar dit moet wel de juiste zijn. Een aanhef die te formeel of te informeel is, zal de hoofd van een wervingsmanager of directeur laten schudden als ze jouw brief lezen. Het eerste dat je moet overwegen bij het kiezen van een aanhef, is jouw beroep. Schoolsystemen zijn redelijk formele instellingen als we het bijvoorbeeld vergelijken met een start-up of een lokale coffeeshop. In dit geval is 'Geachte' gevolgd door een naam en een komma de veiligste optie en waarschijnlijk de juiste keuze. Het is belangrijk om meneer of mevrouw te gebruiken, gevolgd door een achternaam. Bekijk gerust de website van de school of LinkedIn om een achternaam of de naam van de directeur te achterhalen. Het doel van deze sectie: Gebruik een professionele en passende begroeting om de juiste toon te zetten. Ontwikkel een goede verstandhouding met de directeur door zijn of haar naam te gebruiken, als je deze kan vinden.
Wie moet je aanspreken?
Mensen horen graag hun eigen naam. Dit geldt voor zowel persoonlijke als zakelijke relaties. Dit is ook de reden dat het bekende sollicitatieadvies luidt om de naam van de wervingsmanager te vinden en de brief direct te richten aan deze manager. Dit is goed advies en laat zien dat je jouw huiswerk hebt gedaan over het bedrijf en erom geeft. Maar hoe werkt dat voor onderwijs functies? Voor sommige gemeentes en steden zal dit proces via een recruiter of wervingsmanager gaan. In kleinere gemeentes en steden zal de directeur zelf rechtstreeks de sollicitanten beoordelen. Een beleefd telefoontje kan je helpen om deze vraag te beantwoorden. Als je uitlegt dat je een geïnteresseerde kandidaat bent en graag wilt weten aan wie je de sollicitatiebrief kunt richten, dan zal de secretaris je waarschijnlijk vertellen aan wie je de brief kunt richten.
Wanneer het duidelijk is dat jouw brief beland bij een team van recruiters, dan kun je een algemenere aanhef kiezen zoals, “Geachte Amsterdamse School Wervingsteam" of korter - "Geachte Wervingsteam". Als je weet dat jouw brief uiteindelijk op het bureau van de directeur terecht komt, kan je ook zijn of haar naam toevoegen: "Geachte Heer Wilkens en het Amsterdamse School Werving Team”. Over het algemeen kun je beter een onpersoonlijke en kille begroeting zoals “Aan alle betrokkenen” vermijden. Een verzamelnaam werkt in dit soort situaties veel beter.
De introductie van een sollicitatiebrief
Jouw introductie is de trekkracht van jouw sollicitatiebrief. Met een sterke introductie zorg je ervoor dat een wervingsmanager of directeur de rest van jouw sollicitatie leest. Zinnen als "Door middel van deze brief wil ik graag solliciteren op de vacature voor een natuurkundeleraar op CSB Amsterdam. Graag kom ik in aanmerking voor deze functie." kunnen stijf en ouderwets overkomen. Door een persoonlijke anekdote toe te voegen over je werkervaring of vaardigheden in de klaslokaal, kun je meteen impact maken en je enthousiasme benadrukken. Zorg ervoor dat je anekdote wel kort is, zodat je de aandacht van de lezer in de inleiding van de tekst behoudt. Het doel van deze sectie: maak een beknopte en pakkende introductie die je persoonlijkheid en ervaringen tot leven brengt, in een paar zinnen.
Het middenstuk van een sollicitatiebrief
Als je de inleiding van je sollicitatiebrief hebt gekregen zoals je hem wou, zou het middenstuk hopelijk daaruit voortvloeien. De kracht een anekdotische opening is dat het je voorbereidt op een goed middenstuk. Dit doordat een anekdotische opening je vaardigheden en prestaties benadrukt op een natuurlijke manier. Het duurt niet lang voordat je de functie vermeldt waarop je solliciteert en waarom jij de perfecte match bent, inclusief jouw eerdere prestaties die jouw vaardigheden duidelijk demonstreren. De STAR-methode (Situatie, Taak, Actie, positief Resultaat) kan je helpen bij het organiseren van jouw teksten, zodat je de impact van jouw leermethodes op de prestaties van jouw studenten kunt omschrijven. Jouw soft skills, passie en persoonlijkheid kunnen in dit stuk uitlichten. Ook kun je ervoor kiezen om jouw hard skills te omschrijven door bijvoorbeeld innovatieve lesmethodes toe te lichten, die je laat uitstijgen boven je collega's. Het doel van dit gedeelte: leg uit waarom jij de perfecte kandidaat bent voor de functie door middel van eerdere uitdagingen, prestaties en persoonlijke strategieën uit te lichten.
De conclusie en afsluiting van een sollicitatiebrief
Het bedenken hoe je jouw sollicitatiebrief moet beëindigen, kan ontzettend frustrerend zijn. Je bent op alle mogelijke manieren je punten gemaakt en nu wil je gewoon schreeuwen: "Dus bel me!". Gelukkig is er een professionele manier om dit te doen. De call-to-action is een uitnodiging voor een recruiter om contact op te nemen. Je kunt een goede balans vinden tussen vriendelijkheid en vastberadenheid met een zin als "Ik kijk er naar uit om meer te horen over de medewerkers en studenten van het Clusius College. Mocht je nog vragen hebben? Bel gerust op (jouw e-mail) of (jouw telefoon). " Een afsluiting zoals “Hartelijke groet” of “Met vriendelijke groeten” klinkt erg professioneel en is het meest geschikt om jouw sollicitatiebrief af te sluiten. Het doel van dit onderdeel: Nodig de werkgever op een vriendelijke en niet-te-veeleisende manier uit om contact met je op te nemen. En sluit de brief af op een beleefde, positieve en professionele manier.
Lay-out en veelgemaakte fouten bij leerkracht sollicitatiebrieven
Hier zijn een aantal tips voor sollicitatiebrieven om veel voorkomende schrijffouten te voorkomen:
- Een saaie brief. Als leraar, is het jouw taak om energie en wat leven in een klas te brengen. Een saaie, standaard brief geeft precies een tegenovergestelde indruk. Een sollicitatiebrief die vol is met energie en enthousiasme, geeft je een veel betere kans om de baan te krijgen.
- Vertrouwelijke informatie. Als leraar is wil je graag jouw effectiviteit laten zien. Toch is het belangrijk dat je geen persoonlijke gegevens deelt over je leerlingen of families. Ook al kent de recruiter de persoon in kwestie niet, zullen ze waarschijnlijk afvragen je je vertrouwd kunt worden met persoonlijke gegevens van nieuwe studenten.
- Teveel persoonlijke informatie. Tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan, kijken recruiters naar je persoonlijkheid. Daarom is het belangrijk om over te komen als een echt, levend, ademend persoon. Maar hierbij kunnen sommige mensen al snel mee door slaan. Geef nooit teveel persoonlijke informatie. Je gezinsleven, hobby's en weekendactiviteiten kun je meestal het beste in een sollicitatiebrief achterwege laten, tenzij ze direct gerelateerd zijn aan het lesgeven of de functie.
- Problemen met toon, spelling of grammatica. Je bent misschien gepassioneerd door onderwijs, maar eenvoudige, krachtige zinnen gaan verder dan pedagogische jargon. Spelling- en grammaticafouten laat bij recruiters een slechte smaak achter, vooral als ze op zoek zijn naar een leraar.
Hoe kan je indruk maken met je vormgeving?
De vormgeving is wellicht net zo belangrijk als de inhoud van jouw sollicitatiebrief. Iedereen die jouw sollicitatiebrief leest, zal eerst de look en feel, het lettertype en het kleurenschema bekijken voordat hij/zij verder gaat met de inhoud. Het is daarom belangrijk om vertrouwde cv-formaten, bekende sans-serif-lettertypen (zoals Helvetica of Georgia) en een lettertype grootte tussen de 10 en 12 punten te gebruiken. Daarnaast kun je de vormgeving van jouw sollicitatiebrief koptekst matchen met je cv. Dit is een geweldige manier om een consistent, professioneel indruk te geven aan al jouw sollicitatiedocumenten. Zonder een grafische achtergrond kan dit best lastig zijn, maar gelukkig hebben wij een verzameling van stijlvolle templates. Hiermee maak je in een handomdraai een stijlvol document die je eenvoudig kan downloaden.
Zoek je nog meer design-tips? Bekijk dan deze handige gids.
Focuspunten
- Je cv staat sterker met een sollicitatiebrief. De twee documenten werken samen om een werkgever een volledig beeld te geven van jou als kandidaat.
- Een wervingsmanager verwacht bepaalde elementen op jouw sollicitatiebrief te zien. Als je deze regels kent en volgt, blijft de werkgever geïnteresseerd en onder de indruk.
- Geef uitleg over uitdagende situaties waarmee je geconfronteerd werd en hoe je hiermee omging. Dit is een geweldige manier om je vaardigheden als leerkracht aan te tonen, vooral in een veranderend onderwijslandschap.
- Het gebruik van anekdotes en situaties waarmee jouw potentiële nieuwe directeur bekend mee is, is een manier om hem of haar ervan te overtuigen dat jij uitstekend bij de school past.
- Vormgeving is een belangrijk element van een sterke sollicitatiebrief. Een template kan je veel tijd besparen. Met een template kan je ook je sollicitatiebrieven eenvoudig matchen met je cv.
Bespaar tijd en moeite door de perfecte sollicitatiebrief te maken met Cvster. Geen giswerk, je kunt zo aan de slag als leerkracht!
FAQs
Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief voorbeeld? ›
- bereid je voor: inlezen in het bedrijf.
- begin met een sterke openingszin.
- laat je motivatie aansluiten op de vacature.
- noem ervaringen die relevant zijn voor de baan.
- laat jezelf zien.
- doe alsof je de baan al hebt.
- maak de brief niet te lang.
- geen spelfouten.
De brief mag kort en bondig zijn. Richt je brief, als het even kan, aan een concreet persoon. Dus geen “Geachte heer, mevrouw,” Geef je affiniteit met de school aan en laat je enthousiasme blijken. Voorkom loze kreten in je brief, zoals dat het kind centraal moet staan of “Ik heb veel ervaring”.
Hoe schrijf ik een enthousiaste sollicitatiebrief? ›- Geef aan waarom je zo enthousiast bent. ...
- Maak duidelijk wat je kunt bijdragen aan een bedrijf. ...
- Beschrijf het verschil tussen jou en anderen. ...
- Gebruik een verhaal om je enthousiasme vorm te geven.
Hoe ziet de opbouw van een sollicitatiebrief eruit? De belangrijkste onderdelen van een sollicitatiebrief bestaan uit een aanhef, openingszin (en alinea), de kern met je motivatie en een sterke afsluiting. Lees meer over een effectieve opbouw van een sollicitatiebrief.
Wat moet je als antwoord geven waarom wil je hier werken? ›Is jouw antwoord: Ik voel me op dit moment niet gelukkig meer in mijn huidige job. Ik heb geen uitdagingen meer, er is geen sfeer meer tussen de collega's en ga tegen mijn zin werken. Ik hoop dat dat hier beter is.
Hoe begin ik een originele sollicitatiebrief? ›- Refereer naar iemand die werkt binnen de organisatie.
- Refereer naar, of quote een gedeelte van de vacaturetekst.
- Vertel waar je het bedrijf van kent (bijv. actualiteit)
- Leg een link naar iets wat jullie gemeen hebben.
- Vertel direct waarom je geïnteresseerd bent.
- Via de school. Je kan rechtstreeks contact opnemen met de scholen, schoolbesturen, scholengroepen of onderwijsnetten die je voorkeur wegdragen. ...
- Via de vdab of Lesgeven. vlaanderen. ...
- Via het onderwijsnet. Sommige onderwijsnetten hebben een eigen online vacature- of sollicitantendatabank.
- Waarom wil je werken in het onderwijs?
- Waarom wil je werken op deze school?
- Wat zijn je sterke en zwakke punten?
- Hoe ga je om met een lastige leerling?
- Hoe omschrijven leerlingen jou?
- Hoe betrek je de ouders van een leerling?
- Omschrijf jouw ideale onderwijsinstelling.
- Lees de vacaturetekst goed door en noteer alle functie-eisen. ...
- Gebruik korte zinnen bij het schrijven van je sollicitatiebrief. ...
- Maak je sollicitatiebrief geen herhaling van je cv. ...
- Adresseer aan de juiste contactpersoon. ...
- Maak een sollicitatiebrief op maat.
- Spelling- en grammaticafouten. ...
- De verkeerde (bedrijfs)naam. ...
- Alles dat niet waar is. ...
- Te lange alinea's. ...
- Je salarisvereisten of verwachtingen. ...
- Negatieve opmerkingen over je huidige of vorige werkgever. ...
- Irrelevante informatie. ...
- De functie als springplank voor de toekomst.
Wat zet je in een korte motivatie? ›
- Introductie. - Aanhef (geachte of beste + naam recruiter). - Een pakkende opening van 1 à 2 zinnen.
- Kern. - Vertel waarom jij de ideale kandidaat bent voor de baan. - Vertel waarom je de organisatie interessant vindt.
- Afsluiting. - Verwijs naar je cv.
Begin de eerste fase van het gesprek altijd vriendelijk en luchtig. Heet de kandidaat welkom en zorg voor een goede sfeer. Bied bijvoorbeeld iets te drinken aan en begin het sollicitatiegesprek door iets over jezelf of over het bedrijf te vertellen. Dat is gelijk een goed bruggetje naar de volgende fase.
Hoe schrijf je je motivatie? ›- Maak meteen duidelijk wat je wilt. ...
- Maak je motivatiebrief meteen al persoonlijk. ...
- Stel jezelf kort voor. ...
- Koppel de gestelde eisen in de vacature aan voorbeelden. ...
- Wat is je doel en wat wil je nog leren? ...
- Sluit af.
- formeel, 3 opties: Beste meneer/mevrouw, Geachte meneer/mevrouw OF Beste heer/mevrouw.
- informeel: Hi team [bedrijfsnaam],
- niet formeel, niet informeel: Hallo,
In een sollicitatiebrief geef je vooral een toelichting op je cv. Waar je gewerkt hebt, wat je hebt gestudeerd en waar je goed in bent. In een motivatiebrief laat je meer zien van jezelf, wie je bent, wat je ambities zijn en waarom jij vindt dat de baan goed bij jou past.
Waarom zouden we jou moeten aannemen? ›vraag 4: waarom moeten we jou aannemen
Geloof je dat jij de beste persoon bent voor deze baan? Laat het merken en zeg het! Zorg wel dat je dit onderbouwt door nogmaals jouw onderscheidende skills en ervaringen te noemen. Goed: “Jullie zouden mij moeten aannemen, omdat ik de beste kandidaat ben voor deze baan.
Leg de link tussen jouw ervaring en de functie
Overtuig jouw gesprekspartner ervan hoe jouw ervaring en skills aansluiten bij het bedrijf. Geef aan wat je eerder hebt gedaan en welke zaken overeenkomen met de functie waarop je solliciteert. Focus dus op kennis en ervaring die relevant is.
Doe dat dus ook. Of een antwoord zou kunnen zijn: “ mijn CV sluit perfect aan op de functievereisten en ik beschikt over de benodigde ervaring en vaardigheden. Ik hebt kennis van de producten en/of diensten die het bedrijf aanbiedt. Dus ik ben de ideale persoon voor deze functie”.
Wat is een sterke openingszin? ›Vertel direct waarom je geïnteresseerd bent. Bijvoorbeeld: 'Toen ik uw vacature voor Personal Assistant las, werd ik onmiddellijk ontzettend enthousiast! Ik zal jullie uitleggen waarom ik denk dat deze functie binnen uw organisatie mij op het lijf geschreven staat.
Wat is de beste openingszin? ›- Jij kent mij niet, maar ik heb vannacht over je gedroomd.
- Deed het pijn toen je uit de hemel viel?
- Mag ik je wat te drinken aanbieden of zal ik je gewoon het geld geven?
- Geloof jij in liefde op het eerste gezicht of zal ik nog eens voorbijlopen?
Wat is een pakkende openingszin? ›
Een goede openingszin bevat een vleugje mysterie. Als de zin vragen oproept door een woord of naam die om nadere uitleg schreeuwt, dwing je de lezer bijna om ook de tweede zin te lezen. Journalisten en tekstschrijvers maken veel gebruik van deze techniek.
Waar moet een goede leerkracht aan voldoen? ›- Enthousiast.
- Geduldig. Voor een leraar in het basisonderwijs is geduldig zijn één van de belangrijkste eigenschappen. ...
- Communicatief. ...
- Benaderbaar. ...
- Leergierig. ...
- Gedisciplineerd. ...
- Professioneel. ...
- Stressbestendig.
Tools en vragenlijsten. Zelfevaluatie, feedback en reflectie zijn belangrijke punten als het gaat over jezelf ontwikkelen als docent. Door zelf bezig te zijn met leren en met ontwikkelen zul je ook zien dat je hier beter mee omgaat bij leerlingen. En leren en ontwikkelen, daar gaat het docentschap om, toch?
Wat moet je kunnen om leerkracht te worden? ›Via de educatieve bacheloropleiding lager onderwijs word je onderwijzer en mag je alle vakken geven van het 1e tot en met het 6e leerjaar. Van lichamelijke opvoeding over Nederlands tot rekenen. Via de educatieve bachelor secundair onderwijs word je leerkracht in het SO en kan je lesgeven in bvb.
Welke vragen kun je stellen aan een docent? ›- Wat voor beroep doet u? ...
- Hoelang doet u dit beroep al? ...
- Wat zijn uw taken in uw beroep? ...
- Waarom heeft uw voor dit beroep gekozen? ...
- Met hoeveel collega's werkt u? ...
- Gaat u vaak met plezier naar uw werk of zijn er ook dagen dat u totaal geen zin heeft?
Je slechte eigenschappen zijn bijvoorbeeld dat je ongeduldig en chaotisch bent of moeilijk nee kan zeggen. Maar bekijk het eens vanuit een ander perspectief. Deze eigenschappen tonen ook aan dat je gedreven bent en een hart voor de zaak hebt.
Hoe schrijf je een korte sollicitatiebrief? ›- Houd je intro lekker bondig. Wist je dat de introductie jouw motivatiebrief maakt of kraakt?! Deze wil je inkoppen, zonder een inkoppertje te maken. ...
- Gebruik actieve zinnen. ...
- Verwijs naar je spetterende cv. ...
- Maak keuzes en wees kritisch. ...
- Benoem alleen wat jij komt brengen.
- Onderwerp: geef duidelijk aan op welke vacature je solliciteert.
- Aanhef: gebruik altijd een specifieke naam in plaats van 'heer/mevrouw'.
- Wees duidelijk wat je wilt. ...
- Maak duidelijk waarom je juist deze werkgever hebt gekozen.
- Vertel waarom deze vacature bij jou past.
- 1 – Stel de werkgever centraal en niet jezelf. Bij een sollicitatie gaat het om het vinden van de perfecte match tussen sollicitant en werkgever. ...
- 2 – Benadruk alleen je kwaliteiten. ...
- 3 – Spreek de taal van de werkgever. ...
- 4 – Pas je lay-out aan de werkgever aan.
Ik ben per direct beschikbaar: Ik ben per direct beschikbaar betekent dat je direct beschikbaar bent voor werk.
Wat is een goede motivatie? ›
De kern van een goede motivatiebrief
Je vertelt over je interesses, wat je kunt bijdragen aan het bedrijf en hoe je collega's, familieleden of vrienden je bijvoorbeeld omschrijven. De focus van deze brief is tweeledig: je vertelt wie je bent, maar ook waarom jij zo goed past bij het bedrijf.
- Toon je enthousiasme. Je moet je zien te onderscheiden van andere kandidaten. ...
- Wees persoonlijk. Schrijf of vertel wat je werkelijk beweegt. ...
- Geloofwaardig door feiten. ...
- Leef je in het bedrijf in. ...
- Wat zijn je ambities? ...
- Tachtig procent is ook genoeg.
Vertel eerlijk dat je de gevraagde ervaring niet hebt. Hou het kort en benader het positief. Je hebt misschien geen relevante werkervaring, maar je hebt wél competenties, vaardigheden en interesses die jou geschikt maken. Denk aan vrijwilligerswerk dat je hebt gedaan, hobby's of een eenmalig project op je werk.
Wat mag je niet vragen tijdens een sollicitatiegesprek? ›Welke vragen mogen niet gesteld worden tijdens een sollicitatiegesprek? Een werkgever mag u tijdens de sollicitatieprocedure alleen vragen stellen die relevant zijn voor de functie waarop u solliciteert. Hij mag u in de regel geen vragen stellen over privézaken of uw gezondheid.
Wat zeg je bij een introductie? ›- Houd je eerste zin kort. ...
- Zeg iets verrassends. ...
- Herhaal de titel niet. ...
- Houd het kort. ...
- Gebruik "je" of "u" minimaal 1 keer. ...
- Gebruik 1-2 zinnen om uit te leggen waar je artikel over gaat. ...
- Gebruik 1-2 zinnen om uit te leggen waarom het belangrijk is. ...
- Noem een potentieel probleem van je lezer.
Vertel hoe je heet en hoe oud je bent. Je kunt ook kort iets over je woonsituatie vertellen, maar dit is niet verplicht. Houd de introductie kort en wees enthousiast en oprecht en zeg kort iets over je passies in het leven. Noem gerust ook welke opleiding je hebt gedaan en wat je carrière-ambities zijn.
Hoe lang is een goede sollicitatiebrief? ›De standaard die wordt gebruikt voor de lengte van een motivatiebrief is meestal 250 tot 400 woorden. Dit is niet langer een korte sollicitatiebrief, maar een echte brief waarin je uitgebreid je kwaliteiten benoemt. In deze brief is het zaak om verschillende punten op te delen in alinea's.
Welke aanhef als je geen naam weet? ›Als je geen naam of alleen een achternaam gebruikt, kies je bij mannen voor heer en bij vrouwen voor mevrouw. Deze woorden schrijf je altijd voluit. Meneer, mijnheer en de heer gebruik je niet in de aanhef.
Wat zet je bovenaan motivatiebrief? ›Standaard opbouw motivatiebrief
Zet jouw naam en contactgegevens bovenaan de brief, of in de linkerhoek van de pagina. Vervolgens voeg je een witregel toe en zet je hier de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft (daarover later meer).
Checklist - tips voor solliciteren via een begeleidende mail
Verwijs naar je cv en sollicitatiebrief in de bijlage. Zet ook in je mail een call-to-action: je bent benieuwd naar een reactie en gaat graag in gesprek. Sluit af / onderteken met je volledige naam. Vermeld je contactgegevens onder je naam.
Hoe moet een motivatiebrief eruit zien? ›
- Onderwerp: geef duidelijk aan op welke vacature je solliciteert.
- Aanhef: gebruik altijd een specifieke naam in plaats van 'heer/mevrouw'.
- Wees duidelijk wat je wilt. ...
- Maak duidelijk waarom je juist deze werkgever hebt gekozen.
- Vertel waarom deze vacature bij jou past.
- Maak meteen duidelijk wat je wilt. ...
- Maak je motivatiebrief meteen al persoonlijk. ...
- Stel jezelf kort voor. ...
- Koppel de gestelde eisen in de vacature aan voorbeelden. ...
- Wat is je doel en wat wil je nog leren? ...
- Sluit af.
Maak je sollicitatiebrief geen herhaling van je cv
Maak je brief geen herhaling van je cv. Natuurlijk mag je wel even kort iets uit je cv noemen wat belangrijk is voor de functie. Richt je sollicitatiebrief vooral op het 'waarom'. Waarom heb je die opleiding gedaan en waarom ben je bij dat bedrijf gaan werken?
Maak jouw brief persoonlijk
Dit kun je goed doen door een persoonlijk verhaal te vertellen. In plaats van dat je vertelt dat je goed bent in teksten schrijven, vertel je waar jouw passie voor schrijven ontstaan is. Oftewel 'Show, don't tell'. Hieronder kun je hier een voorbeeld van zien, zo moet het dus wél!
Voorbeeld antwoord
Wat mij onderscheidt van anderen is dat ik het heel leuk vind om aan nieuwe dingen te beginnen. Veel mensen zien op tegen verandering, maar ik krijg daar juist energie van. Ik denk dat het ermee te maken heeft dat ik veel durf. Ik ben niet zo snel bang bijvoorbeeld.
- Proactief.
- Resultaatgedreven.
- Doelgericht.
- Doorzetter.
- Buiten het kader denken.
- Mijn zwakke punt is dat ik te hard werk. ...
- Mijn vorige baan/werkgever was vreselijk. ...
- Wat doet uw bedrijf? ...
- Nee. ...
- Ik heb enorm veel ervaring in deze functie. ...
- Vaktermen. ...
- Wat is het salaris? ...
- Het was niet mijn schuld.
Beste wordt gecombineerd met een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord. In de praktijk wordt Beste vaak zelfstandig als aanhef gebruikt, maar niet iedereen wordt graag op die manier aangeschreven. Het is daarom aan te raden om Beste altijd te laten volgen door een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord.
Hoe begin je met een open sollicitatie? ›Beste [naam contactpersoon], [Jouw persoonlijke, originele, aandachttrekkende openingszin waarin je aangeeft dat het om een open sollicitatie gaat]. Mijn naam is [jouw naam] en ik werk momenteel als [functietitel] bij [naam van je huidige werkgever]. Jullie recente LinkedIn post over [onderwerp] inspireerde mij.
Waarom zou je bij ons willen werken? ›Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.